Защо ни е необходима мълниезащита

Необходимостта от създаване и прилагане на по-ефективни средства за мълниезащита е обусловена от редицата рискове, които природата крие. По време на гръмотевични бури, надеждният гръмоотвод е сигурен начин да останете в безопасност без значение дали сте във фабриката, вилата или в собствения си дом.

Според статистическата информация в глобален мащаб на всяка една минута някъде по света падат над 100 мълнии. Според същите изследвания, най-опасните зони в това отношение, които са изложени на постоянна атака от мълнии са САЩ и Индия. Логично това предполага използването на подобрени средства за мълниезащита и то активна мълниезащита, за разлика от старите методи, използвани по времето преди 1989 година.

Само на територията на Индия през последните години от липсата на мълниезащита или при други обстоятелства от мълнии са загинали над 40 души. В Съединените американски щати жертви на светкавици за същия период са станали една дузина нищо неподозиращи хора.

В малка България цифрата е шокираща. Тук от светкавици загиват 5-6 души всяка година. От метеорологичния институт към Българската Академия на Науките алармираха, че за жалост у нас няма система за отчитане и регистриране на мълниите и техните последствия, въпреки неоспоримия факт, че страната ни е сред водещите в Европа по този показател.

Според базовата статистика, която касае темата мълниезащита и която все пак НИМХ поддържа за активността на мълниите у нас, то средно на квадратен километър се падат около 6 мълнии на година. Логично за някои райони като София и Враца този показател е доста по-висок.  Там през около 40 дни от годината има гръмотевични бури, което е доста повече от всеки друг голям град у нас.

Най-странното е, че надеждна мълниезащита в рамките на София имат едва 20% от сградите, докато 80% от тях разчитат на стар гръмоотвод или въобще са без монтирани мълниезащитни системи по една или друга причина. Все пак тенденцията за родните условия бележи растеж в последните години, когато много хора се заинтересуваха от модерните мълниеприемници с изпреварващо действие и ефективната защита, която те предлагат.

Този тип мълниезащита, позната още и като активна мълниезащита е резонен избор в условията на преследване стандартите за строителство, които страната ни се опитва да следва в контекста на своето членство в ЕС и повишаване безопасността на своите граждани.