Защита на панелни блокове от мълнии

Кой и защо е длъжен да осигури такава?

Панелните блокове са места с концентрирано пребиваване на хора. Там са жилищата на стотици семейства, в които те би трябвало да се чувстват защитени, ако не от намесата на недобросъвестни хора, то поне от природните катаклизми.Мълниезащита на панелни блокове

Колкото и да обичаме лятото, то си има един сериозен недостатък. През горещите летни дни много често сме потърпевши от гръмотевични бури, които могат сериозно да наранят нас и да повредят дори масивни и стабилни (на пръв поглед) сгради.

Защо трябва панелните блокове да имат защита от мълнии?

Плоският покрив на един панелен блок е също толкова застрашен от поразяване от мълния, колкото и всеки друг обект или съоръжение. Трябва да вземем предвид и факта, че проливният дъжд образува сериозни водонасядания и течове, в които мощният електрически заряд на мълнията може да предизвика толкова силен взрив, че да разруши цялата сграда до основи, като преди това изпепели всички нейни обитатели.

Много от по-старите панелни блокове имат остаряла или почти никаква мълниезащита. Ако има такава, то тя е изградена по остарели правила, при които се допуска свързване на гръмоотвода към дървена или друга леснозапалима конструкция. Освен това много от панелните блокове имат неефективна защита от мълнии, тъй като тя няма способност да предпази и прилежащите към сградата пространства, като паркинги, детски площадки и други.

Неефективната мълниезащита на панелките много често се проявява, чрез токови удари, които повреждат фатално електрическите уреди в жилищата на хората. Да, хората са спасени от по-голямото зло, но тяхната техника също е ценна, защото струва пари, а те на никого не са излишни.

Кой трябва да се погрижи за изграждането на мълниезащитата на панелните блокове?

Тази дейност би трябвало да влиза в компетенцията на строителите, изграждащи цялата сграда или само нейния покрив. Последната дейност, включваща ремонт или изграждане на плосък панелен покрив би трябвало да бъде именно създаване на ефективна защита от мълнии.

Тъй като, въпреки разпоредбите (които си остават само на хартия), много строителни фирми, не само не изграждат защита срещу мълнии, но и повреждат или премахват вече съществуващата система е добре да се използват услугите само на фирми, които включват тази дейност в своя каталог.

Цената за изграждане на мълниезащита, обикновено е включена в общата цена за построяване или ремонт на покрива, а ако се заплаща допълнително, то средствата са напълно оправдани, защото гарантират целостта на сградата и живота на хората в нея.

Изборът на лицензирана, модерна строителна фирма е от огромна важност, тъй като само добрите компании разполагат с експерти в изграждането на мълниезащитни системи. Модерните фирми ще използват най-новите средства за защита от мълнии и ще монтират системата, така че да бъде ефективна. Изберете активните решения на Mylniezashtita.com и гарантирайте спокойствието на любимите си хора!